Otomatik Güdümlü Araçlar (AGV'ler), genellikle personel yerine basit görevleri yerine getiren makineler olarak düşünülürler. Bu bazı açılardan doğru olsa da, son on yılda AGV'ler dağıtım, taşıma ve üretim süreçleri dışında perakende, askeri ve hatta sağlık gibi birçok sektöre entegre olmaya başlamıştır.
AGV'lerin kullanımındaki bu yaygınlaşma ile birlikte, birçok işletme sahibi ve operasyon yöneticisinin aklına gelen soru şudur: Depomdaki veya dağıtım merkezimdeki süreçleri otomatikleştirmek istiyorum. Ancak, AGV'ler işime ve operasyonlarıma uygun mu? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Bilinmesi gereken şu ki, AGV'ler her sektöre veya operasyona uygun değildir. İşinize uygun olup olmadıklarını belirlemenize yardımcı olmak için, otomatik güdümlü araçların (AGV'ler) avantaj ve dezavantajları aşağıda sıralanmıştır.
AGV'ler, operasyonunuzdaki çalışan maliyetlerini azaltır: Bir şirket işçi yerine AGV kullanmaya başladığı takdirde, ekipman için tek bir masrafı (ilk yatırım) üstlenerek işçiler için normalde ödediği sağlık sigortası, maaş bordrosu, vergiler, maaş zamları, izin, hastalık, … gibi birçok mevcut ve devam edecek olan maliyetten kurtulmuş olur.
AGV'ler güvenlik öncelikli olarak tasarlanmış ve programlanmışlardır. Üzerindeki kamera, lazer ve sensörler sayesinde personel ve yapılar çevresinde güvenli bir şekilde hareket ederler. Buna karşılık, forkliftler gibi operatörler tarafından kullanılan araçlar bu denli geniş güvenlik donanımlarına sahip değildirler ve nihayetinde herhangi bir şekilde hata yapabilecek ve tehlikeye atılabilecek insan girdisine dayalı çalışırlar. Bir operatörün her zaman dikkati dağılma veya yorulma ve bu nedenle bir kazaya neden olma potansiyeli olmasına rağmen, AGV'leri kullanırken bu gibi endişeleriniz olmaz.
Ek olarak, AGV'ler, aşırı sıcak, soğuk veya tehlikeli maddelerin çevresi gibi insan sağlığı açısından tehlikeli ortamların yanı sıra insanların rahat çalışamayacağı koşullarda da çalışabilirler.
Güvenlik artışı, maliyetlerin düşmesi ve olası iş kazalarının önüne geçilmesi, operasyonun durma süresini azaltır, bu da sonuçta birçok sektörde karlılığını arttıracaktır.
Kabul etmeliyiz ki insanlar hata yapar. İnsanların yerine AGV'lerin kullanımı, hatalı iş yapılma olasılığını ortadan kaldırır. Sonuç olarak hatalardan kaynaklı maliyetleri azaltmış, çıktıyı arttırmış, operasyonlarınızın daha üretken ve hatasız çalışmasını sağlamış olursunuz Ayrıca personelin mesai saatleri ve molasız çalışabilecekleri süre sınırlıyken, AGV'ler 7/24 çalışabilirler.
AGV'leri bir depo kontrol sistemi veya bir depo yönetim sistemi ile entegre ederek doğruluk ve üretkenlikteki bariz iyileştirmelere ek olarak, envanter ve malzeme siparişi gibi süreçleri de kolaylaştırabilirsiniz.
Başlangıçta gereksiz harcama yapmamak veya yüksek maliyetlerden kaçınmak için bir seferde 20 veya 30 AGV satın almak yerine, bir veya iki AGV ile başlayıp operasyonunuz genişledikçe yavaş yavaş sayıyı arttırabilir, sonunda filonuzu tam otomatik veya çoğunlukla otomatik bir operasyona dönüştürebilirsiniz.
Sonuç olarak, AGV'ler, işçilik maliyetlerini azaltarak ve üretkenliği artırarak bir operasyonun kârlılığını artırır, ancak bunun bir maliyeti vardır: ilk yatırım. Kısa vadede bir AGV satın almak, personel kiralamak veya forklift gibi diğer araçları kullanmaktan muhtemelen daha pahalı olacaktır. Tasarrufların tam olarak gerçekleşmesi genellikle uzun vadede olur. Bu ilk yatırım, sermayeye hazır erişimi olmayan daha küçük operasyonlar için maliyetli olabilir.
Herhangi bir ekipmanda olduğu gibi, AGV'lerin de rutin bakım ve ara sıra onarımdan geçmesi gerekecektir. AGV'ler doğrudan operatörle çalıştırılmayacak olsalar da, personellerin eğitilmesi, değişikliğe alışılması ve AGV'lerin operasyona tam olarak entegre olabilmesi için biraz zaman gereklidir. Bu durum başlı başına bir "dezavantaj" değildir. Bu durum ara sıra ortaya çıkacak bir maliyet olsa da göz ardı edilmemelidir.
AGV'ler, tekrarlayan görevler içeren operasyonlar için en uygun seçimdir. Ancak operasyonlarınızdaki görevler tekrarlanma eğiliminde değilse, forklift gibi operatör tarafından kullanılan araçlara yönelmeniz sizin için daha uygun ve verimli olacaktır.
Otonom araçlar yerine işçilerle çalışmanın faydalarından biri, ihtiyaç haline çalışanların, görevler arası geçişinin kolay olması ve bu durumun işleyişe esneklik gerektirmesidir.
Örneğin, Ahmet'in normalde çalıştığı prosesten ayrılarak, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan veya acil bir nedenle izin alması gereken Ali’nin yerine o günlük bakması gerekebilir. Personel gerekli eğitime ve yetkinliğe sahip olduğu sürece bu bir sorun oluşturmaz ve boşluklar bu şekilde gerektiğinde doldurabilir, ancak bir AGV bunu yapamayabilir.
AGV'ler, hızlı değişiklik yapılmasını zorlaştırabilecek önceden ayarlanmış sistemlere ve süreçlere göre çalışırlar. Hızlı ve değişken süreçlere sahip çevik olan bir iş modeli için AGV'ler için en uygun seçim olmayabilir.
TRANSFER ARABALARI & AGVLER
Copyright © 2024 Fada Mühendislik Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım Global Medya