0


OTOMATIK YÖNLENDIRMELI ARAÇLAR (AGV) VERIMLILIĞI ARTTIRIR MI?

Bir operasyonda kullanılan otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV) Verimliliği Arttırır Mı? Arttırabilir. Ancak satın almadan önce bu araçların çalışanlarınız ile aynı ortamda çalışabileceklerinden emin olmanızda fayda var.

Otomatik Yönlendirmeli Araçlar (AGV) operasyonlara üretkenlik ve verimlilik katmak söz konusu olduğunda günümüzde sık kullanılan bir uygulama haline geldi. AGV’lerin pek çok tesise dahil olduğunu düşünürsek insanlarla birlikte yakın temasta çalışan bu araçlara uyum sağlanması için operasyon içinde yapılması gereken bazı değişiklikler olduğu açıktır.

Bu gibi yeni otomasyonlar ve özellikle AGV'ler, deponuzda yeni değişiklikleri de beraberinde getirir. Günlük iş akışı içindeki karşılaşmalarda, çalışanları ve yeni ekipmanınızı herhangi bir iş kazasından korumak için yeni önlemler alınması şarttır.

Ele alınması gereken ilk konu, çalışma alanının yeniden düzenlenmesidir. Olası kazaların önüne geçebilmek için katlar ve koridorlar gidiş ve geliş yönlü olarak ayırılmalıdır. Bu yeni sürece geçiş için iyi bir başlangıç olacaktır.

Mevcut Operasyonunuza AGV Eklerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

·         Çarpışma ve kaza risklerini AGV’ler için zemin bantları ve uygun ana üsler gibi öğelerle açıkça işaretlenmiş bir hat oluşturarak azaltın.

·         Agv’lerin çalışacağı operasyon bölgelerini belirleyin.

·         Çalışanlarınızın yeni AGV'lerle aynı alanı paylaşacağını unutmayın. Onlara yardımcı olacak gerekli eğitim ve güvenlik işaretlerini sağlamayı unutmayın.

Tesisinizi AGV'lere Nasıl Uyarlayabilirsiniz?

Tesisinize AGV ekleme kararı aldıysanız dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Elbette deponuzdaki mevcut riskli noktaların farkındasınız ve buna göre çalışıyorsunuz. Ancak AGV'lerin eklenmesiyle yeni güvenlik riskleri ortaya çıkacaktır. AGV’ler sadece işçilerle değil, çalışma alanınızdaki diğer ekipmanlarla da aynı alanı paylaşacaklar ve bu paylaşıma uygun bir düzenleme yapılması şarttır.

Hattı Takip Et

AGV'lerin mevcut veya yeni inşa edilmiş bir tesise dahil edilmesinde, bu robotlar için net bir hat oluşturmak en büyük önceliktir. Bunları yepyeni bir operasyona eklemek size hareket alanlarını sıfırdan koordine etme özgürlüğü verir. İkinci bir olasılık ise AGV'yi mevcut bir zemin düzenine yerleştirmektir. Bu durum sanılanın aksine doğru noktalara dikkat edildiği sürece son derece kolaydır.

Net bir çalışma hattı elde etmek için birden çok konuyu birlikte düşünmeniz gerekir. Birincisi, tüm çalışanlarınızın AGV'lerin kullanacağı yolları bilebilmesi için zemin bandı veya özel işaretler kullanılmasıdır.

Bu işaretli yolları oluşturmak, maliyetli kazaların önlenmesine yardımcı olacak ve denetçilerden ziyaretçilere herkesin AGV’lere ait çalışma hattına ait farkındalık oluşturmasını sağlayacaktır. Diğer bir yönü ise tesisinizdeki yaya yolları ve yeni ekipmanınızın geçmesini istemediğiniz tüm alanları belirlemektir (tehlikeli bölgeler, dar bölgeler ve benzeri). Son olarak araçlarınızın nereye park edip döneceğini belirlemek ve bu alanları buna göre işaretlemeniz gerekir. Çünkü bir AGV ana üssünün önüne palet veya konteynır gibi engellerin yerleştirilmesini istemezsiniz!

Bölge Savunması Kritik Öneme Sahiptir

AGV'lerinizin çalışması için "bölgeler" belirlemek, doğru hatların oluşturulmasıyla birlikte ilerler. Robotlarınızın günlük olarak geçeceği tüm alanları bir kez daha gözden geçirmek ve istisnai bölgelerin hangileri olacağını belirlemeniz gerekir. Bu bölgeleri kararlaştırırken dikkat edilmesi gereken faktörler şunlardır:

Alan Açıklığı – Seyahat bölgeleri oluştururken, herhangi bir yük taşıyan araç ile harici bir yapı (palet rafı gibi) arasında önerilen boşluğun minimum 6 metre olması gerektiğini unutmayın.

Koridor Paylaşımı – Çalışanların etraflarındaki AGV'lerin farkında olması gerektiği gibi, koridorlarınızda ve bölgelerinizde hem insan hem de makinenin bir arada bulunması için yeteri alan olduğundan emin olmanız önemlidir. Ayrıca, bu koridorları tasarlarken, gerekirse bir çalışanın koridordan çıkması için fazladan alan eklediğinizden emin olun (acil durum kaçış yolu).

Bu faktörler sağlandığında AGV'leriniz için bölgeler oluşturmaya devam edebilirsiniz. Kaç tane çalışma bölgesi kurmuş olursanız olun, her biri robot ile en yakın sabit yapı arasındaki boşluğa bağlı olarak belirlenmelidir. Kapılar ve kapı çevrelerinin AGV erişiminden hariç tutulması, güvenliği son derece arttıracaktır. İnsanların gelip geçme sıklığının yüksek olduğu kapı girişlerinde robotik erişimi kısıtlamak, her iki tarafı da güvende tutar.

İnsan Faktörünü Unutmayın

Operasyonunuza yapılan her yenilikte olduğu gibi, AGV eklenmesi ve tam kapasite ile kullanılabilmesi, çalışanların bu sürece ne kadar istekli oluğuna bağlıdır. Unutmayın ki çalışanlarınız AGV’ler ile aynı alanı paylaşacak ve (sıklıkla) yolları onlarla kesişecektir.

Mevcut İş gücünüzü gelen robotlara hazırlamak için öncelikle doğru eğitimlerin alındığından emin olun. Burada eğitim göz ardı edilemez. Çünkü her çalışan bir AGV ile kendi alanını nasıl paylaşacağının ve günlük olarak onlarla nasıl etkileşime gireceğinin bilincinde olmalıdır.

Her bir AGV'deki mevcut yazılım, sürecin doğru işlemesi için çok önemlidir. Robotlarınızın beklenmedik bir anda yoldan sapmasını veya beklenmedik bir hareketle bir çalışanı hazırlıksız yakalamasını istemezsiniz. Her birinin (ışıklı veya reflektörlü) görünür olduğundan emin olmak, farkındalığı artırmaya yardımcı olacaktır.

Sosyal medya üzerinden bizi takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.



+90 549 674 10 30